FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.refreshhbcpolska.fora.pl Strona Główna
->
Co w firmie piszczy sprawy bieżące
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Jakaś kategoria
----------------
MEMO REFRESH
REDUKCJE 2011
INTERNETOWE OPINIE O PRACY W FIRMIE
HIPER WYZYSK
SAP 2 WAVE 2 ???
Do wiadomości pracowników HBC
Łódź: Coca-Cola szykanuje Solidarność?
Reprezentacja Pracownicza
Nowa praca
Gdzie w Internecie warto szukać pracy?
Solidarność HBC Polska
Refresh HBC Polska
Co w firmie piszczy sprawy bieżące
Ciekawostki-paranoje
Imprezy 2010/2011/ 2012...
news & tidings
Regulamin
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
HBCPOLSKA
Wysłany: Czw 8:02, 25 Lut 2010
Temat postu: List do pracowników HBC Polska Dan Nistor Dyrektor Generalny
Do: Pracownicy Coca-Cola HBC Polska
Do wiad.:
Od: Dan Nistor – Dyrektor Generalny
Data: 23.02.2010
Dotyczy: Zmiany w kulturze organizacyjnej
Moi drodzy,
Pracujemy razem w prężnej i dynamicznej firmie. Zmieniamy, wdrażamy, walczymy o wyniki i wskaźniki funkcjonując na rynku, który staje się coraz trudniejszy i bardziej wymagający.
Pochłonięci mnóstwem pracy, skupieni na wynikach zaniedbaliśmy to, co w naszej firmie i zespole stanowiło wyjątkową wartość i odróżniało nas od innych – kulturę organizacyjną opartą na wartościach i międzyludzkich relacjach, które tworzyły niepowtarzalną atmosferę Coca-Coli.
To sprawiło, że takie cechy naszej firmy i zespołu jak współpraca, otwartość, zrozumienie i wzajemne zaufanie straciły na sile. Pojawiły się podziały, brak zaufania, niezrozumienie, spadek zaangażowania i niezadowolenie.
Sygnały o tym docierały zarówno do mnie jak i członków Zespołu Zarządzającego. Ponieważ zależało nam na czasie i szybkim dostępie do Waszych opinii zdecydowaliśmy się uprzedzić kolejną edycję Korporacyjnej
Ankiety Pracowniczej planowanej na kwiecień 2010 i pod koniec ubiegłego roku zdecydowaliśmy się na przeprowadzenie ankiety Great Place to Work (GPTW). Ankieta ta objęła 703 losowo wybranych pracowników.
Wyniki ankiety GPTW oraz treść anonimowych wywiadów przeprowadzonych przez firmę House of Skills dały nam bardziej szczegółowy obraz naszej obecnej sytuacji i skłoniły do podjęcia zdecydowanych działań w kierunku poprawy.
Jednym z nich było styczniowe spotkanie grupy około 55 menedżerów w Kazimierzu nad Wisłą (między innymi Zespół Zarządzający z bezpośrednio raportującymi menedżerami, dyrektorami fabryk, Regionów, Centrów Sprzedaży) poświęcone analizie opinii pracowników na temat sytuacji biznesowo-finansowej , porównania z przeszłością firmy, klimatu i kultury organizacyjnej, postrzegania menedżerów i top
menedżerów, zaangażowania i obszarów wymagających zdecydowanej poprawy i zmian.
Zasady szczerości, otwartości i mówienia o faktach pozwoliły nam na tym spotkaniu dostrzec nasze błędy, zaniedbania, przeoczenia jak również i te elementy, które stanowią nasze solidne fundamenty dla poprawy.
Dla mnie osobiście była to okazja do zebrania wskazówek dotyczących zmian w mojej własnej postawie i pracy.
Efekty pracy podczas tych dwóch dni skłoniły nas wszystkich do zobowiązania się do dokonania zmian w nas samych, dokonania zmian w nas jako Zespole Zarządzającym i całym Zespole menedżerskim.
Zmian, które doprowadzą do wzrostu satysfakcji z pracy w Coca-Coli wszystkich pracowników, poprawy atmosfery i zaangażowania oraz wprowadzenia na stałe do naszej codziennej pracy postaw i zachowań promowanych przez nasze wartości i wyeliminowania zachowań stojących w sprzeczności z nimi.
Wszystkich Was gorąco zachęcam do spotkania się z Waszymi menedżerami i porozmawiania z nimi na temat wyników spotkania w Kazimierzu. Ponieważ przyjętą przez nas zasadą w Kazimierzu była szczerość i otwartość wyrażona słowami „KAWA NA ŁAWĘ”, proponuję abyście wszyscy wraz ze mną przyjęli tą zasadę za obowiązującą.
Doskonałą okazją do tego będą prezentacje wyników ankiety Great Place to Work prowadzone przez menedżerów w poszczególnych działach, które zgodnie z obietnicą odbędą się w lutym i marcu.
Jednocześnie podejmiemy działania mające poprawić sytuację we wcześniej wspomnianych obszarach. W tym celu zostały stworzone grupy robocze składające się z menedżerów, których zadaniem będzie opracowanie i wdrożenie zmian i rozwiązań zasygnalizowanych w Kazimierzu. Zachęcam Was wszystkich do włączenia się do prac tych zespołów:
GRUPA LIDER SPONSOR
Przywództwo 1 – brak czasu dla pracowników, stres,
obciążenie pracą, brak satysfakcji z pracy
Piotr Karkowski
Przywództwo 2 – Styl Przywództwa, zaufanie, otwartość Krzysztof Grucela Jacek Stępniewski
One Team – współpraca, wiarygodna i angażująca
komunikacja pomiędzy menedżerami I pracownikami
Zbigniew Elszt
System zarządzania / system motywacyjny Paweł Skoczylas Rafał Wiciński
Indywidualne deklaracje menedżerów dotyczące osobistych zmian
Askaniusz Sawicki
Deklaruję Wam swoje osobiste zaangażowanie w proces poprawy naszej kultury organizacyjnej i satysfakcji z pracy. Jestem przekonany, Że wspierając się wzajemnie już w najbliższym czasie dostrzeżemy wszyscy pierwsze konkretne zmiany na lepsze a systematyczna praca nad poprawą przyniesie wyraźne i trwałe rezultaty.
Osobą, która będzie koordynować nasze prace a także służyć pomocą i radą w procesie naszych zmian będzie Askaniusz Sawicki – Dyrektor ds. Rozwoju Organizacji.
Wszystkich chętnych do włączenia się do prac
zachęcam do kontaktu z Askaniuszem.
Wiem, że mój list jest długi, ale zależało mi na przekazaniu Wam tych wszystkich ważnych informacji.
Licząc na Wasze wsparcie i czynny udział
Pozdrawiam serdecznie
Dan Nistor
Dyrektor Generalny Coca-Cola HBC Polska
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Theme
xand
created by
spleen
&
Soft
.
Regulamin